Kategoria: Encyklopedia

Definicje pojęć biochemicznych, chemicznych itp. związanych z kosmetyką

W kosmetyce, najogólniej mówiąc, lipidy to naturalne tłuszcze produkowane przez naszą skórę. Są jednym z podstawowych budulców skóry i są niezbędne, aby funkcjonowała prawidłowo. Odgrywają kluczową rolę w tworzeniu ochronnego płaszcza lipidowego. Chociaż istnieje wiele rodzajów lipidów, trzy z nich są najważniejsze dla skóry:

Płaszcz lipidowy to bariera ochronna skóry składająca się z naturalnych tłuszczów produkowanych przez naszą skórę. Zatrzymuje ona wilgoć, chroni cerę przed uszkodzeniami oraz zatrzymuje brud i zanieczyszczenia na zewnątrz organizmu. Płaszcz lipidowy wspomaga również naturalny proces naprawy i regeneracji skóry. Kiedy nasza bariera lipidowa jest…

Jest silnym przeciwutleniaczem, który wychwytuje wolne rodniki. Limonen często dodawany jest do kosmetyków naturalnych. Nadaje im zapach skórki cytrynowej, stanowiąc składnik kompozycji zapachowych. Trzy izomery optyczne, z których się składa (D-limonen, L-limonen i D,L-limonen), mają właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe i antybakteryjne. Hamują także aktywność enzymu elastazy, dzięki czemu zapobiegają…

Cytral – organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów. Związek ten posiada intensywny zapach przypominający cytrynę. Jest składnikiem olejku z trawy cytrynowej oraz olejków z werbeny, mirtu cytrynowego, cytryny i pomarańczy. W kosmetykach i produktach higieny osobistej cytral jest stosowany do formułowania wielu rodzajów kosmetyków, w…

Substancja naturalnie występująca m.in. w ziarnach kakaowca, a także w herbacie, kawie, orzeszkach coli oraz liściach ostrokrzewu paragwajskiego (tzw. yerba mate). W dużych dawkach obniża ciśnienie krwi i jednocześnie jest moczopędna. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem, bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie. Stwierdzono, iż związek ten…

Kwas stearynowy to nienasycony kwas tłuszczowy, który występuje w tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych. Stosowany jest głównie do wyrobu mydeł i emulgatorów, wykorzystywanych w emulsjach kosmetycznych. Kwas stearynowy dodawany do kosmetyków ma właściwości głęboko oczyszczające. Kolejną jego zaletą jest silne nawilżanie skóry i ochrona jej przed…