Linolowy, kwas tłuszczowy

Kwas linolowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym z grupy Omega-6. Występuje głównie w tłuszczach roślinnych i jest egzogenny – oznacza to, że dostarczymy go do organizmu razem z pożywieniem. Posiada właściwości, dzięki którym z powodzeniem wykorzystywany jest w kosmetyce. Jest odpowiedzialny za nawilżenie skóry i jej regenerację. Jeśli zostanie użyty w dużym stężeniu to zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka. Kwas linolowy to składnik sebum produkowanego przez gruczoły łojowe. Stosowanie kwasu sprawi, że skóra będzie gładka, nawilżona, zostanie przyspieszona jej odnowa komórkowa. Normalizuje on również pracę gruczołów łojowych oraz zmniejsza przebarwienia.