Stearynowy, kwas

Kwas stearynowy to nienasycony kwas tłuszczowy, który występuje w tłuszczach roślinnych oraz zwierzęcych. Stosowany jest głównie do wyrobu mydeł i emulgatorów, wykorzystywanych w emulsjach kosmetycznych. Kwas stearynowy dodawany do kosmetyków ma właściwości głęboko oczyszczające. Kolejną jego zaletą jest silne nawilżanie skóry i ochrona jej przed utratą wody. Tworzy on na niej cieniutką warstwę ochronną i jednocześnie matującą. Z tego względu jest składnikiem wielu kremów.